Byggmöten 2020 Forum In the works Airfix 1/72 Phantom FG.1

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #346
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Fel, åtgärdar det imorgon...

  [edit] och nu är det morgon...

  Jag hade visst lagt bilderna på fel ställe, så det blev lite svårt att lägga in rätt länkar. Nu är det åtgärdat och här kommer mitt bidrag till utmaningen: McDonnell Douglas Phantom FG.1. Jag vet att jag byggde en Phantom 1986 eller så, men sedan dess har det bara varit något enstaka amerikanskt flygplan överhuvudtaget.

  Lådans lock...

  Snyggt innehåll i lådan, Airfix är definitivt på väg åt rätt håll med intressanta och roliga förebilder och bra gjutningar (eller i alla fall bättre än tidigare).

  Det blir troligen någon av dessa tre individer... oklart än exakt vilken.

  Lite delar förberedda för målning.

  Mvh F

  #358
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Jag har hunnit lite längre och håller fast vid att det är en väldigt bra modell, men samtidigt har jag upptäckt att det finns några luriga glipor.

  Jag funderar över om jag ska bestycka modellen eller inte. Lite bildgoogling gav att flottans fantomer i alla fall ofta stod parkerade med extratankar monterade. Som så ofta blev det en skarv vid limningen av extratankarna och jag tycker inte att jag brukar lyckas något bra med att spackla bort dessa skarvar. Någon gång har jag försökt med flytande gjutstam, men det har inte heller blivit perfekt. Den här gången testade jag att limma längder av varmdragen gjutstam istället.

  Och samma metod på nosen... Bra resultat tycker jag. Det behövs lite mer polering, men skarven är helt väck... tror jag.

  Delar... Man måste måla luftintagen både vita och EDSG innan montering eller i alla fall vita. EDSG kan kanske målas när allt sitter på plats, men jag ville inte upptäcka att det inte gick vid ett senare tillfälle.

  Cockpit installerad. Det finns säkert en hel hög eftermarknadsdelar, som katapultstolar, men det som finns med i byggsatsen får duga.

  Typisk Phantomfigur framträder allt tydligare.

  Och så var det de där gliporna. Det ser ut att bli lite som måste åtgärdas runt luftintagen. Mer plasttråd to the rescue?!

  Mvh F

  #359
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Ja.. Vad säger man. Jo, man säger HASEGAWA! TAMIYA! EDUARD!

  I övrigt är ju Phantom Fighter Ground Attack ett trevligt plan 🙂

  #360
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Jorå, men Eduard har ju inte den här och jag är faktiskt inte så supernöjd med Tamiya och Hasegawa (fast det är länge sedan jag byggde någon). Det kan förstås också vara så att jag har så höga förväntningar på T och H att jag blir mer missnöjd trots att det är mindre problem?!

  I alla fall är Phantom FG absolut ett trevligt plan, trots sitt amerikanska ursprung, och det kan hända att fotona på gliporna är lite missvisande. Med lim och tvingar blev de mindre och snart kommer bilder på fortsättningen... bara lite mycket jobb just nu! /F

  #374
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Tvingar, extra plast och spackel och sedan återskapade panellinjer... Allt är på rätt väg!
  Maskerade rutor och flygkropp. Vitt är ingen rolig färg att måla stora ytor med, men som tur är är det ju undersidan, så någon liten skavank kan jag nog komma undan med. Gunzes Extra Dark Sea Grey (EDSG) lade sig jättefint, men den var också otroligt repbenägen.


  Ommålad och redo för metallfärger


  /F

  #375
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Här är förresten en liten del av mitt "hemliga" sidoprojekt... kan ni lista ut förebilden?!


  /F

  #376
  Ola MöllerOla Möller
  Deltagare

  Gillar din Phantom mycket, det är något med Phantom (precis som med Viggen) som bara utstrålar brutal kraft!
  Det hemlia projektet... mja, hmmm... kan det vara en ryss, kanske en Fagot? Hobbyboss (eller kanske Tamiya)?

  #378
  Jan GaudeJan Gaude
  Deltagare

  Härlig byggtråd du har Fredrik!
  Kul att följa den...:-)
  Airfix nya modeller är riktigt fina.
  Men jag tycker att deras panellinjerna gärna fått vara mindre framträdande.

  Undrar om ditt ”hemliga” sidoprojektet kan vara en P-82 Twin Mustang...?

  • Det här svaret redigerades för 10 månader, 1 vecka sedan av Jan GaudeJan Gaude.
  #381
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Tack Ola!
  Jag håller med om att det är något brutalt med Phantomen. Sen är den ganska snygg också, alldeles för snygg för att vara en riktig britt förstås.

  Tack Janne!
  Panellinjerna är på väg åt rätt håll i alla fall, men de kunde absolut vara finare. Det lustiga är ju att de klarade av det när de gjorde sin Lightning i 1:48 och det var ju 1997...

  Angående det "hemliga" projektet... Ola har alldeles rätt och jag avslöjar min okunnighet om ryska flygplan i allmänhet och ryska jetflygplan i synnerhet, jag var tvungen att googla "Fagot" för att ta reda på om det var en MiG 15... Inte Hobbyboss eller Tamiya dock, utan Eduard i 1/72. Bilderna är grymt närgånga, därav apelsinskalseffekten... eller den finns ju förstås där, men jag kan inte se den med blotta ögat. Janne, jag vet inte så mycket om P.82 heller, men jag misstänker att det är extratanken som drar åt det håller. Det känns så för mig i alla fall.

  Det är lite parallelljobb på Phantomen och min MiG 15 nu, båda ska ha metallfärger på sig. I höstas gjorde jag lite mindre lyckade försök med Alclad. De försöken var alla på samma modell. En modell som vid det här laget värmt delar av Uppsala... Nya försök med metallfärger gjorde att jag ville testa annan färg helt enkelt och jag har för mig att det är Björn Fransson som svär vid Vallejos metallfärger. Jag har haft några av dem ett tag och de är jättebra att penselmåla detaljer med, men jag hade inte riktigt testat att spruta dem.

  Metallfärger är inte så lätta att fotografera. Det som är White Aluminium ser mest grått ut på fotot. I verkligheten ser det faktiskt riktigt snyggt ut och det är verkligen inte svårt att alls att sprutmåla med Vallejos metallfärger - de vanliga Vallejo tänker jag inte testa igen... Bild två visar lite bättre metallkänsla och det är medvetet som skarven inte är fixad. Den kommer att täckas av en stor och rejäl krok! Metallfärger använda här är White Aluminium, Aluminium, Exhaust Manifold och Gunmetal. Större försök pågår på MiG 15.

  /F

  #385
  Jan GaudeJan Gaude
  Deltagare

  Jo, just det Fredrik. Tanken (radarn) och den svarta färgen som lurade mig lite.
  Tittade lite slarvigt också. Ser på vingen nu att det fanns en ”fena” där... ;-/
  Båda användes under Koreakriget iallafall...;-)
  Mvh / Janne

  #399
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Phantombygget var ju egentligen mitt huvudbygge just nu, men det blev omkört av MiG:en. Därför är det nu återgång till Phantomen...

  Själva bygget är egentligen klart, men det finns en hel del delar som ska monteras efter dekaler och så. Här har alla fått klarlack på sig för att snart få dekaler.

  Så här i efterhand skulle jag nog ha velat ljusa upp min Extra Dark Sea Grey - fast å andra sidan ska den ju vara extra dark! Bilder på brittiska Phantom i flottans tjänst visar ganska rena och hela målningar. Det finns något undantag där färgen lappats mycket, men vi kör på en ganska ren kärra. Klarlackat i väntan på dekaler här också. Tydligen var planen ursprungligen målade med blanka färger som snabbt nöttes ner till mer halvblanka och det är nog också min plan i förlängningen.

  Dekaler är nästa steg och då blir det individen nedan. Inga masker den här gången då det sitter en mängd smådekaler på t.ex. rundlarna. Smart, för då slipper man dekaler på dekalerna. Inte så smart om man nu hade velat måla sina rundlar. Så långt allt väl!

  Om det nu var helt smådekalsfritt på min MiG, så tas det ju igen med råge på den här modellen. Tittar man på instruktionen för smådekalerna på håll, så långt håll att man inte kan se själva planets linjer, då kan man ändå se att det är en Phantom genom att följa alla nummer runt om... Det här blir inte gjort på en kväll!

  Mvh F

  #532
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Det går faktiskt framåt här med! Jag satte nog dit tio smådekaler idag, så då är det bara tre miljoner kvar... /F

  #536
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Vad är det med flottor och dekaler egentligen? Min teori är att det är så sjukt tråkigt att jobba på hangarfartyg att dom roar sig med att måla på små varningsdekaler för att få tiden att gå.

  #541
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Ytterst trolig teori! En annan är att det har något med amerikaner och risken att bli stämd att göra.

  Mot din flottteori finns följande belägg- Jag har just precis köpt Airfix nya Buccaneer och den har ju bara en bråkdel av antalet stenciler som finns på Phantomen, trots att det är hangarfartygsbaserat. /F

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
© 2019 IPMS Uppsala. Alla rättigheter förbehållna.
Designed in: Oxygen on WordPress