Byggmöten 2020 Forum In the works F 105D Thundercrash...?

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #466
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  I wouldn't normally do this kind of thing, för att citera Pet Shop Boys...men utmaningen är ju USA efter 1950 och F 105 Thunderchief är ju en rackarns cool jetkärra, eller hur? Framför allt i trefärgskamouflage...de flög farliga låghöjdsuppdrag och förlusterna var skyhöga; tydligen enda amerikanska flygplanstypen som blivit tagen ur tjänst pga för höga förluster...så min Thunderchiefs hittillsvarande öden känns rätt så passande med tanke på detta:-)

  IMG-2940
  IMG-2967

  Det är första gången jag bygger nåt från Trumpeter och vad jag har läst på nätet så verkar deras modeller överlag vara fina, men med en del funkiga detaljer. Helhetsintrycket ser bra ut. Kontoret ser bra och hyfsat korrekt ut. Men säg den knallpall som inte kan förbättras lite!

  IMG-2993

  Kontoret färdiginrett! Dekaler för sidokonsolerna och instrumentbrädan är godkända för skalan, i mitt tycke. På bilder av F 105-kabiner så är det uppenbart att stolen är full av slangar å grejer så jag la till lite sånt, förutom bälten i masktejp som vanligt.

  IMG-3037
  IMG-3038
  IMG-3040

  Här har jag fått ihop alla delarna och plötsligt ser det ut som en modell! En rätt lovande sådan, till på köpet. Det ojämna sjoket framför kontoret är ett tygsjok som jag fipplade ihop i Milliput (första gången jag använde detta, beileve it or not!).

  Sen ägnade jag några timmar åt att spackla å slipa det lilla som behövde spacklas. Därefter återstod bara att återställa några panellinjer...och sen kom KRASCHEN! Jag tappade flygskapet på golvet, en vinge sprätte iväg vilket väl inte var så farligt...vad värre var att vikterna jag limmat fast i flygkroppen lossnade...så jag hade inget annat val än att bryta upp planet, ganska brutalt igen. Därefter såg projektet ut så här:

  IMG-3089

  Det är nog första gången jag börjar en byggsession med en modell och slutar med en hög delar! Så då var frågan...ta nya tag, limma ihop igen eller slänga och göra nåt annat...? Vad tror ni?

  • Detta ämne redigerades för 7 månader, 1 vecka sedan av Ragnar HedlundRagnar Hedlund.
  • Detta ämne redigerades för 7 månader, 1 vecka sedan av Ragnar HedlundRagnar Hedlund.
  #469
  Jan GaudeJan Gaude
  Deltagare

  Don’t ever give up....😉

  Det där fixar du lätt, med lite ”dunderspackel”
  Jag har en liten flaska med plastspackel, där det är blandat etylacetat och gjutstammar.
  Passar perfekt då spacklet får lika/liknande egenskaper som plastmodellen. Underlättar slipandet, ritsning och annat arbete på modellen. Jag tar med mig mitt plastspackel på mötet nu på söndag, så får du testa det.

  Tycker absolut du ska försöka rädda modellen. Den ser ju riktigt fint ut så här långt...
  Kämpa på Ragnar! Vi hejar på dig...😃

  • Det här svaret redigerades för 7 månader, 1 vecka sedan av Jan GaudeJan Gaude.
  • Det här svaret redigerades för 7 månader, 1 vecka sedan av Jan GaudeJan Gaude.
  • Det här svaret redigerades för 7 månader, 1 vecka sedan av Jan GaudeJan Gaude.
  #475
  Ola MöllerOla Möller
  Deltagare

  Definitivt försöka igen, F-105 är en så’n läcker maskin dessutom. När jag byggde min Airfix Stirling bombare hade jag en liknande traumatiserande upplevelse. Flygkroppen var klarspacklad, slipad och polerad och inte ens en fog skugga fanns att finna. Vacuumhuvarna var på plats och dessutom utan bucklor eller fingeravtryck. Ska plocka ut modellen ur överskåpet på garderoben och flygkroppen ger sig av ut på en alldeles egen flygtur... eller ”to infinity and beyond”. Dj-r vad livet stod stilla i några sekunder. Men, bara bita ihop och så småningom blev det riktigt bra.
  Så, jag har varit där och känner med Dig men jag instämmer med Janne – ge inte upp.

  • Det här svaret redigerades för 7 månader, 1 vecka sedan av Ola MöllerOla Möller.
  #478
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  Så DEN Stirlingen var ute på egen flygtur utan vingar alltså...? Jösses, det hade jag aldrig trott så otroligt fin som den var!:-o

  Tack för moraliskt stöd! Jag hade faktiskt redan börjat jobba med "återuppståndelsen" och jag kan nog snickra ihop vraket igen till helgen. Ärligt talat tyckte jag efter den första förtrytelsen att det var ganska kul, det kanske behövs en katastrof ibland för att man ska piggna till...dessutom har jag nu chansen att korrigera några grejer jag glömde innan, så inget ont som inte för nåt gott med sig!

  Och tack Janne för erbjudandet, testar gärna din supersmörja! Bra med påminnelse om att det är nu på söndag också, hade fått för mig att det var nästa helg...:-D

  #479
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Ni får ju sluta provflyga grejorna 🙂

  #482
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Det finns ju andra "saker" som återuppstått under historiens gång, så varför inte en byggmodell?! Det verkar ju dock vara att gå ett steg för långt att medvetet slänga sina modellbyggen för att få större utmaningar... Men så var ju inte fallet 😉 här.

  Snyggt med tejpbältena!

  Mvh Fredrik

  #506
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  Men hur har det då gått med Thunderchiefen...? Undrar antagligen ingen;-) Men jodå, den har likt en zombie återuppstått, redo att pröva vingarna på nya vådliga flygturer...

  IMG-3099
  IMG-3191
  IMG-3192

  Eftersom en liten fjantdel på ovansidan av jetblåset försvann i kraschen fick jag en anledning att jobba lite mer med Milliput, mitt nya favoritmaterial...jag göt en ny del med en liknande, något större del från undersidan som förlaga! Blev faktiskt oväntat bra, tycker jag.

  IMG-3234

  Lite vapen å sånt har det också blivit. På nätet ser jag att de beväpningsalternativ som erbjuds inte är fullt historiskt korrekta och att en standardbeväpning kräver lite modifikation. Men jag tycker det är tufft när de här är fullastade med raketer å grejer...

  IMG-3235

  Å så här ser det ut nu. Tillbaka där vi var för några veckor sen.

  IMG-3237

  Det har blivit lite fler detaljer i utrymmet under framrutan också, det är ju rätt synligt. Nu ska det målas, sen ska rutan på och gissningsvis ska det spacklas å slipas lite till. Sen blir det nog dags för målning på riktigt...men först kanske jag sticker emellan med ett annat projekt...:-)

  • Det här svaret redigerades för 6 månader, 2 veckor sedan av Ragnar HedlundRagnar Hedlund.
  #744
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  Nån undrar kanske vad som hände sen med dunderklumpen...? I början av december såg det ut så här på byggbordet:

  IMG-3644
  IMG-3702
  IMG-3703
  IMG-3704
  IMG-3705

  Mycket maskande för att få till det där trefärgskamouflaget...använde mig av häftmassa, funkade mycket bra och ger i mitt tycke precis lagom skarpa linjer för den här skalan.

  • Det här svaret redigerades för 2 månader, 1 vecka sedan av Ragnar HedlundRagnar Hedlund.
  #745
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  IMG-3787

  Lite jobb med de där gula listerna runt kabinhuven. Dessutom är det förberett för dekaler med klarlack.

  • Det här svaret redigerades för 2 månader, 1 vecka sedan av Ragnar HedlundRagnar Hedlund.
  • Det här svaret redigerades för 2 månader, 1 vecka sedan av Ragnar HedlundRagnar Hedlund.
  #748
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  En del pill med detaljer. Det är en lite märklig byggsats, en del detaljer är väldigt välgjorda, andra väldigt grova, som landställsluckorna som är tjocka som plankor...men det fixar vi till ganska enkelt.

  IMG-3785

  Vapenbalkar, bomber och granater...

  IMG-3810
  IMG-3813

  #750
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  Sen åkte dekaler på, och det blev en massa fix men det blev inga bilder eftersom arbetet gick i en rasande fart för att få till nåt presentabelt till januarimötet...

  ...och där hade historien kunnat sluta. Men jag kände att jag inte var riktigt klar så det fick bli en vända till på byggbordet.

  IMG-3848

  Jag fipplade till en fallskärm till fallskärmslådan av milliput. Fun fact: remsorna som ska föreställa nåt slags sele som håller fast skärmen bildar ett peace-tecken...;-)

  IMG-3869

  Däcken har plattats till och dämpats lite i svärtan, undersidan har smutsats ned lite.

  IMG-3871

  Även vita dekaler dämpades lite i färgen med torrborstning av Humbrols 29 (en klassiker i sammanhanget!)

  IMG-3872
  IMG-3873

  Å här är vi väl till slut klara. Är ganska nöjd. Blev lite för blank (hade jag sugit allt det matta ur den sidenmatta lacken??) och "chippningen" är rätt slarvig (det gick som sagt lite fort stundtals...). Å andra sidan har jag lärt mig otroligt mycket och testat en massa för första gången, så formkurvan är på uppåtgående:-)

  • Det här svaret redigerades för 2 månader, 1 vecka sedan av Ragnar HedlundRagnar Hedlund.
  #771
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Om man inte testar nya saker lär man sig inget!
  Bra jobbat! Lite lustigt det där med lacken?!
  /F

  #775
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  Jätteskumt. Nu har jag köpt en burk mattlack också, nästa gång ska jag nog testa att lägga till lite sånt...

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
© 2019 IPMS Uppsala. Alla rättigheter förbehållna.
Designed in: Oxygen on WordPress