Byggmöten 2020 Forum Allmänt IPMS Sverige viktig information!

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1090
  Jan GaudeJan Gaude
  Deltagare

  IPMS Sveriges aktualiteter nr 1, 2020

  Du läser nu det första nyhetsbladet från IPMS Sveriges styrelse. Vi tror inte alla modellbyggare regelbundet scannar alla modellsajter och är helt uppdaterade på vad som har hänt, och vad som är planerat framöver. Därför ser vi ett behov av att skicka ut information några gånger om året. Ett oregelbundet nyhetsbrev som komplettering till IPMS Sveriges och lokalföreningarnas hemsidor. Just i dessa dagar med isolering och inställda fysiska möten och evenemang kan man lätt missa sådant som man hör direkt vid fysiska träffar.

  Fokus kommer att vara på Sverige, men det utesluter inte att vi ibland kan ta upp utrikes nyheter.

  Nyhetsbladet går ut till samtliga IPMS Sveriges medlemmar och utskicken kommer att göras ett fåtal gånger per år beroende på tiderna för svenska modellevent. Vill du inte ha nyhetsbrevet i din inkorg så är det bara att maila till IPMS Sverige medlemsservice.

  IPMS Sveriges årsmöte 2020

  Vårt planerade årsmöte 29 mars på Flygets Hus i Malmen blev som säkert är bekant inställt. Ett öde som drabbat många föreningar och det är inte så mycket att göra åt. Läget för fysiska träffar framöver är osäkert och därför har vi beslutat att genomföra vårt årsmöte 2020 via Skype Företag. Planen är att ha detta årsmöte en kväll kl. 19 i mitten av vecka 27, 30/6 - 2/7, definitivt besked kommer i kallelsen till årsmötet.

  Den som vill delta hemifrån ska senast söndag 21 juni per e-post begära att få delta, som ett svar på detta mail. Ni kommer att få en inbjudan till mötet, och via en länk ansluter ni. När ni ansluter kommer ni att få ladda ner en app och följa en instruktion som t.o.m. styrelsen har klarat av!
  Detaljerade instruktioner för uppkoppling kommer till de som begärt att få delta.

  Kallelse till årsmötet med allt underlag för årsmötet kommer att skickas ut tre veckor före mötet ska äga rum, alltså den 9 juni.

  Motioner till årsmötet ska vara styrelsen tillhanda fem veckor före årsmötet, alltså den 26 maj.

  Modellevent i Sverige och spridningen av Coronaviruset

  Styrelsen lika lite som experter inom smittskydd har idag någon prognos för när vi kan komma tillbaka till ett normalläge och därför kan vi bara kommunicera vad som respektive arrangör beslutar. Trenden som dock har synts är att det kan bli långvarigare än man trodde initialt.

  Modellexpo 08-Open 2020 med SM i Modellbygge blev uppskjutet till 2021 och Flygvapenmuseum Skala: 2020, 9 - 10 maj blev inställt.

  De planerade kommande tävlingarna och utställningarna:

  GGG, Grevens Glue Galore 27 juni. Är inställt.

  F 10 Memorial 1 - 2 augusti. Aktuell information finns på hemsidan.

  AIM, Art In Miniature 5 - 6 september. Aktuell information finns på hemsidan.

  C4-OPEN, 24 - 25 oktober. Aktuell information finns på hemsidan. Planen är att SM i Modellbygge 2020 ska genomföras i samband med C4-OPEN 2020.

  Låt oss hoppas att arrangörerna ska kunna genomföra dessa tävlingar men var beredd på att situationen kan förändras snabbt.

  Lokala byggmöten och träffar:

  Vi har inte information om alla lokala möten men vi vet att på många ställen är inställda fram till sommaruppehållet. Det gäller t.ex. Göteborg, Stockholm, Uppsala och Östergötland.

  Stängda eller öppna museer

  Beträffande F10 i Ängelholm har dess Kamratförening som driver museet problem med likvida medel och har skickat ut ett upprop om detta, och sker ingen förbättring inom en snar framtid kan museet komma att läggas ned. Man håller stängt t.o.m. 15 juni, besked om vad som händer sedan meddelas på hemsidan.
  Senaste nytt på FB-sidan för Ängelholms Flygmuseum är ett glädjande besked att de fått en mycket positiv respons på sitt upprop för ekonomiskt stöd och kan driva verksamheten under resten av året.
  Flygvapenmuseum har stängt tills vidare.
  Aeroseum i Göteborg håller öppet lördagar och söndagar kl 11-17 tills vidare. Man räknar besökare för att ha max 50 personer inne samtidigt.
  Arlanda Flygsamlingar stängt för besökare tillsvidare.
  Arsenalen i Strängnäs håller stängt men planerar att öppna i början av juni, meddelas på hemsidan.
  Svedinos i Ugglarp har öppet på helgerna som vanligt enligt hemsidan.
  F11 museum i Skavsta har stängt tills vidare.
  Västerås Flygmuseum har stängt tills vidare.
  F 15 museum i Söderhamn har stängt tills vidare.
  Robotmuseet i Arboga har stängt tills vidare.

  Du har väl inte missat listan på IPMS Sveriges hemsida med ett 50-tal museer som bör vara av intresse för modellbyggare med framför allt svenska förebilder. Tyvärr drabbas många av dessa mycket hårt av följderna av Covid-19 under juni – augusti då de har sina huvudsakliga intäkter. Föreningssverige står inför en mycket stor utmaning att försöka rädda så många som möjligt av dessa. De flesta drivs av entusiaster som hör till riskgrupperna som måste skyddas extra mycket och kanske en längre period.

  Plastmodellhobbyn i pressen

  Trots tidningsdöden i Sverige så har vi fortfarande två publikationer som båda utkommer med 6 nummer per år och har inspirerande byggprojekt. Svensk Flyghistorisk Tidskrift, SFT har en modellhörna och i senaste numret (nr2, 2020) så kan du följa bygget av en Piper PA-25 Pawnee. I SFT får du också en sammanställning av modellnyheter med koppling till svenskt civilt och militärt flyg.

  Allt om Hobby, AoH har alltid flera byggprojekt med olika typer av förebilder. Du kan följa byggena och låta dig inspireras och ta lärdom genom en stor mängd färgbilder. I senaste AoH (nr2, 2020) så kan du steg för steg följa bygget av en Strv 103, P-51D Mustang, En övergiven bubbla och Grabbarnas drömcykel. Är du prenumerant på AoH så har du tillgång till hela AoH arkiv sen 1966 med massor av byggprojekt.

  Som medlem i IPMS Sverige så har du tillgång till alla publikationer som gavs ut från 60-talet. 130 av dessa finns att ladda ner från hemsidan.
  Lösenordet får ni när ni blir medlemmar... 🙂
  Under sommaren kommer resten av publikationerna att läggas upp, och 95 % av de 250 pdf-tidningarna kommer att vara sökbara.

  Sköt om dig och passa på att bygga riktigt mycket i dessa hemmasittartider!

  Styrelsen för IPMS Sverige

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
© 2019 IPMS Uppsala. Alla rättigheter förbehållna.
Designed in: Oxygen on WordPress