Byggmöten 2020 Forum In the works The last of the greatest...

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #524
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  Eftersom nån sa att temat för nästa års 08 Open är Korea bestämde jag mig, innan jag riktigt tänkt över saken, att dra igång ett projekt jag länge sett fram emot med skräckblandad förtjusning, nämligen detta:

  IMG-3330

  Nån sa att man måste ha byggt en Ventura-Spit någon gång och jag har redan konstaterat att det är en helt unik upplevelse...första intrycket är att det är något av det hemskaste jag någonsin sett - gjutstammar grova som trädgrenar och liksom blodådror av plast på de större delarna:

  IMG-3313

  Men sådant fruktar vi inte! Och plasten låter sig både limmas och filas. Så det här får nog bli ett "söndagsprojekt" som jag sitter och skrapar på vid byggmötena...regelbunda och rejäla pauser mellan byggtillfällena behövs nog om jag inte ska bli helt vansinnig!

  IMG-3314

  Man kan ju alltid börja med att rensa upp delar och förse dem med tappar, så det går att få ihop dem.

  IMG-3312
  IMG-3326

  En kabininredning från en Spit XIV från Academy recyclas. Lägg märke till hur mycket plast som är bortslipad på insidan.
  (Vänta nu, var det inte just en Spit XIV från Academy han byggde häromåret...? Ehh, jo. Jag bestämde i slutändan att delarna var bättre än helheten och att de nog skulle återanvändas...:-D)

  IMG-3329

  Någonstans här börjar jag inse varför Ventura är lite kultförklarade...gömd bland den där hiskliga plastdelarna finns det en fantastisk modell. Vilken formkänsla, otroligt skarpa kanter och gravyrer. Har man bara en hög reservdelar så kan det kanske bli nåt...

  IMG-3328

  Å här har vi redan fått ihop flygkroppen! Genast mycket färre delar att hålla reda på. Det kan fortfarande gå hur som helst men på det hela taget har Seafire-bygget börjat långt bättre än väntat!

  #525
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Troligen så långt från shake 'n bake som man kan komma! Frågan är om det inte är mer scratchbygge än modellbygge?! Jag tycker att det ungefär verkar vara som att tälja fram en Spitfire ur ett vedträ av plast!!! Men var och får väl bli salig på sin fason. 😊
  Mvh Fredrik

  #528
  Ola MöllerOla Möller
  Deltagare

  Oahh... Såg denna post igårkväll och hade mardrömmar inatt från min upplevelse av en Ventura PR.XIX i början av 90-talet. Den var inte snäll...

  #529
  Ola MöllerOla Möller
  Deltagare

  Men lycka till!!! Du är den rätte att göra denna byggsats rätta!
  🙂 😉

  #801
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  Jaha, någon kanske undrar hur det gått med detta mardrömsprojekt...? Jotack, det har blivit lite gjort under vintern (i brist på vettig vintersport...).
  IMG-3944
  Insidorna av vingarna var ingen vacker syn. Gjutådror gick rakt igenom hjulhusen. Strunta i det och aldrig någonsin vända på modellen? Icke! Tålamodskrävande att karva bort, men värt det.
  IMG-3945
  Här har hjulhusen fått lite sidoväggar.
  Och titta, plötsligt har det blivit en modell! En del slipning, framför allt runt motorkåpan, men inte så väldigt mycket mer än vad jag är van vid. Men vänta, borde det inte finnas fyra automatkanoner...? Jodå, de finns med, grova som telefonstolpar. Nästa projekt blir att såga fram lite såna smådelar ur plasten.
  IMG-3971
  IMG-3972
  IMG-3973
  IMG-3974
  IMG-3975
  IMG-3976

  #804
  Fredrik AlmlöfFredrik Almlöf
  Deltagare

  Klart imponerande att det blir något av det där! Det ser ju ut som något som odlats fram snarare än gjutits!! Kämpa på!
  /Fredrik

  #805
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Ja, undrar lite hur formarna såg ut...

  #823
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  IMG-4131

  Det har blivit en del jobb gjort med smådelar sen sist. Till exempel med kanonerna - här har de slipats ganska ordentligt, de är fortfarande lite grova men ser hyfsat bra ut ändå. Eftersom de var lika långa har de yttre kanonerna kortats och de inre förlängts med de bortsågade bitarna från det yttre paret (tyckte jag var ganska fiffig där). Att de är ganska grova hade också den fördelen att jag kunde använda metallrör till mynningarna, något som lyfter intrycket på hela modellen.

  Här syns också lite andra delar som tagits från en Airfix Spit Mk XIX som köptes för många år sen som reservdelslager.

  IMG-4181

  Herr Ventura påpekar i instruktionerna att spinnern för de motroterande propparna har samma dimensioner som den "vanliga" spinnern för den fembladiga Griffon-proppen och vid det här laget är jag böjd att tro på herr Ventura. Så jag använder hans spinner, den ser bra ut efter det vanliga spacklandet/slipandet/putsandet. Propellerbladen tar jag dock från en Spit 21 från Aero Team (eller nåt sånt, kortserie i alla fall).

  IMG-4182

  Här är alla smådelar uppradade för primer! Högst upp syns en scratchbyggd instegslucka, längst ned några plastark-bitar som ska sitta i luftintagen.

  IMG-4184
  IMG-4185

  Och så har kanonerna hamnat på plats och efter lite mera spackel och slip har alltihop utsatts för primer. Lustigt hur gravyrerna, som innan knappt syntes, plötsligt hoppar fram. Ändå rätt nöjd så här långt!

  • Det här svaret redigerades för 3 veckor, 5 dagar sedan av Ragnar HedlundRagnar Hedlund.
  #847
  Ragnar HedlundRagnar Hedlund
  Deltagare

  Målning! Betydligt enklare än de där Vietnamplanen jag slet med i vintras, även om det var nog så svårt att maska den mörkgrå färgen. Tamyias Sky på undersidan, Extra dark sea grey är ju en lite svårfångad kulör, vissa tabeller anger Tamiya XF 54 som jag dock tycker är alldeles för ljus. Testade att blanda ungefär 50/50 MED XF 63 och jag tycker det fångade nyansen riktigt bra.

  Det är märkligt hur alla gravyrer plötsligt hoppade fram så fort de fick färg på sig och plötsligt blev det tydligt att flera av dem var ganska svaga...det visade sig skitsvårt att efterfixa riktigt snyggt så i de flesta fall har jag nöjt mig med att fuska och fyllt i med blyerts.

  IMG-4226

  Alla bilder av Seafire 47 jag sett visar en liten svart plätt alldeles framför vindrutan så det fick bli en sån här också. Och vindrutan är också på plats, ja - en sån här lövtunn vakuumformad sak som jag med hjärtat i halsgropen sågade ut och försökt fästa med vitlim. Det blev inte jättesnyggt, men vi kollar väl inte så noga, visst då?

  IMG-4227

  Undersidan! Känns som att de där panelerna på vingarna är för tydligt markerade men det mesta av dem kommer ändå att täckas av dekaler. Och de där hallonbåtformade bränsletankarna (för jag antar att det är det de är?) funderade jag länge fram och tillbaka om jag skulle ha med men till slut bestämde jag att de är ganska distinkta för Seafire 47 så de fick komma med.

  IMG-4228

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
© 2019 IPMS Uppsala. Alla rättigheter förbehållna.
Designed in: Oxygen on WordPress