Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 112 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: Eduard 1/48 Camel N6377 #1667
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Mycket vackert. Inte bara Eduard som har gjort ett bra jobb, även om han underlättar mycket 😀

  som svar på: Little Miss Mischief: den flygande skrothögen! #1662
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Ser fint ut, om än lite otymplig på byggbordet! Jag dammade av en surdeg till fartyg, det är bara otympligt på en ledd. Skönt att se att det går framåt för någon 🙂

  som svar på: Airfix Buccaneer i 1/72 #1556
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  En Buccaneer? Tog En Stund för mig att komma på.

  som svar på: Fpl 26001 "vit David" - ett impulsbygge #1544
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Allt ser så litet och sött ut i 1/72. Snygg blir den i alla fall, som vanligt 🙂

  som svar på: Franskbygge! AMX 13/90 från Takom #1543
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Jag räknar med att penseln kommer att räcka till åtminstone 3000 års bygge med nuvarande byggtakt.

  Den här prylen blev i alla fall färdig för en dryg månad sedan, men det var lite för jobbigt att sätta upp "fotostudion" (tidsåtgång 4 minuter) för att ta bilder, men nu är det gjort i alla fall så varsågoda:

  som svar på: Copper State Models 1/48 F.K. 8 Early #1525
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Otroligt.

  som svar på: Fredagsmys! #1524
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Najsigt 🙂

  som svar på: Till sjöss - med Matchbox gamla He 115 #1517
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Mycket stilig maskin!

  som svar på: Franskbygge! AMX 13/90 från Takom #1515
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Efter utsmetning blev det såhär:

  Det blev väl rätt ok. Fick testa runt en del för att hitta rätt verktyg och det var en avklippt pensel, dvs ganska stubbig. Flory-washerna börjar bubbla lite när det blir upplösta så på så sätt gick det att lista ut när de faktiskt började röra sig. De luras annars genom att nästan försvinna tills de torkat igen, märktes särskilt på den ljusgrå. På det hela så är jag nöjd med resultatet, blev mindre fläckigt än på T-55:an.

  Så, weiter, jag satte på alla detaljer som saknades, antenner och lampor och lite annat jox. Antenner gör jag numera av penselhår från pensel med långa hår:

  Uppskattningsvis 4000-6000 års förbrukning av penselhår till antenner.

  Jag glömde ta bild efter detaljer före pigment. Nästa steg blev iaf pigment, stor rund mjuk pensel och MIGs Europe dust. Mer längre ner och mindre uppåt på modellen:

  Eventuellt inte helt balanserat än. Jag ska justera lite efterhand. Jag penslade också på matt Ocean-lack på tyg-delarna för att de inte ska blänka så mycket.

  Har tänkt mig en liten platta och en figur också. Ibland tar jag beslut om att det alltid ska finnas en figur med för att få känsla för skala. Ibland tänker jag att jag ska bli klar nån gång istället, just nu är jag i figur-fasen (igen).

  som svar på: Franskbygge! AMX 13/90 från Takom #1500
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Här kommer ”prick-metoden” eller nåt. Metod för att efterlikna smuts osv. MIG gör det här med oljefärger och det blir mycket snyggt. Jag försöker få till det med Flory-washer, men är inte lika lätt. Det går iaf ut på att dutta lite olika färger i olika mängd på byggsatsen och sedan få färgerna att flyta ut och ihop med lämpligt lösningsmedel. Första gången jag försökte med detta var på nyss byggda T-55 och det ser ju bra it, men kanske inte verklighetstroget?

  Jag försöker iaf igen på den här, och ser om det är nåt att ha eller ej. Har prickat den nu:

  som svar på: Till sjöss - med Matchbox gamla He 115 #1498
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Glasdelarna ser ju ut att vara ett litet helvete, men mycket fint bygge och imponerande mängd tålamod! 🙂

  som svar på: Franskbygge! AMX 13/90 från Takom #1490
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Bild med några av stegen:

  Jag tog fler bilder, men alla andra blev dåliga pga bråttom så jag återkommer.

  Steg 1 ärsom sagt detaljmålning, syns lite på fronten, fanns inte så mycket på tornet att detaljmåla. Brukar försöka få till så att verktyg har olika färg (en del grönmålade, andra inte), avvikande material har lite andra nyanser osv.

  Steg 2, Pin-wash/wash runt utstickande detaljer. Jag använder Flory Models, den är inte lika lätt som oljefärg att få det bra med för den flyter inte inåt på samma sätt som oljefärg + lacknafta. Fördelarna med Florys är att den inte luktar och att den (typ) går att få bort på en matt yta vilket är omöjligt med oljefärg. Jag kör med svart och torkar bort direkt om det blir för mycket

  Steg 3, slitage i färgen. Jag använder två tekniker, på kanter och ytor där det kan förväntas finnas slitage från t ex besättningen, eller utsatta kanter osv så penselduttar jag eller duttar med en liten bit svamp för att få fram rostmönster (brun färg, mörkare än man tänker sig), på ställen som t ex luck-kanter eller steg/handtag kan det bli mer och på andra ställen mindre. Ganska svårt moment, behöver bestämma var det är troligt att det är slitage, inte överdriva, inte underdriva, tänka på att det inte ska vara homogent över hela vagnen, inte störa sig på att det inte är homogent. När rostfärgen är duttad så går jag efter med pensel och mörk silver-färg eller mörkgrå och fyller i på ställen med frekvent slitage så det blir "stål i dagen".

  När jag har slitage där jag tror att det är rimligt brukar jag svampa efter litegrann på andra ställen för att få lite mer liv i saker.

  To be continued...

  som svar på: Franskbygge! AMX 13/90 från Takom #1487
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Japp, det var häftmassa. Nästa steg är inte så komplicerat eftersom det är en stridsvagn. Det är detaljmålning och sätta på dekaler. Den här har 2 dekaler vilket är rätt lagom. Jag brukar pensla blanklack där dekalerna ska sitta när det är så få istället för att spraya allt.

  som svar på: Franskbygge! AMX 13/90 från Takom #1485
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Blev inte så nöjd med camot, blev lite för pastellfärgat. Nytt försök med beigare färg och mörkare grönt och mer pluttar.

  som svar på: Tamiya T-55 med utskrivna reservdelar #1471
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Äntligen klar!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 112 totalt)
© 2019 IPMS Uppsala. Alla rättigheter förbehållna.
Designed in: Oxygen on WordPress