Byggmöten 2020 Forum In the works Tamiya T-55 med utskrivna reservdelar

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1390
  Per KnutssonPer Knutsson
  Keymaster

  Jag har jobbat av och till med en surdeg till T-55 i flera år. Eftersom den har varit med om två flyttar i mer eller mindre byggt tillstånd har det försvunnit några grejor, t ex prismorna, men whatever, det går typ att fuska till. Det som inte går att fuska till är den borttappade hjulaxeln, så efter diverse misslyckade försök att tillverka en ny och en envis förhoppning om att få klart vagnen nån gång frågade jag Mattias om det gick att skriva ut. Mattias sa att det gör det säkert, ska jag cada eller du? Så jag tänkte att jag gör ett CAD-försök. Man kan lugnt säga att CADs användarvänlighet har blivit några ljusår bättre sedan jag provade senast i tekniken på gymnasiet. Sagt och gjort. CAD:en blev som nedan:

  Sjukt roligt, får passa mig för att inte fastna i det träsket. Idag kom utskrifterna, ser ut såhär:

  Mattias skrev vis av erfarenhet ut tre st, vilket var bra då den första gick åt för att jag mätt lite fel i infästningen plus komplicerad geometri med tillplattad cylinder och lite bös och limrester kvar från originaldelen som gjorde att det blev lite för mycket friktion. Efter en del filande så kom allt på plats, väldigt najs:

  Sammanfattningsvis så hade det inte gått att få ihop den här vagnen utan Mattias hjälp. Jag blev så till mig att jag beställde band att ersätta Tamiyas gummisnoddar med!

  Vad gäller CAD:ande så var det betydligt enklare än jag hade förväntat mig, så kanske blir fler "reservdelar" framöver. Får se vad Mattias står ut med 🙂

  #1392
  Ola MöllerOla Möller
  Deltagare

  Kul, ser mycket proffsigt ut! Framtiden inom modellbygget är verkligen spännande med CAD och 3D. Var i kontakt med FV museet för ett år sedan då de lovade lägga ut en CAD för Tunnans styrspak i skala 1/1, tänkte det kunde vara kul att skriva ut. Tyvärr kom aldrig CAD:en ut, kanske detta med "copyright"...

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
© 2019 IPMS Uppsala. Alla rättigheter förbehållna.
Designed in: Oxygen on WordPress