Byggmöten 2024 Forum In the works Till sjöss - med Matchbox gamla He 115

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1494
  Anonym
  Inaktiv

  Oops, I did it again...jag byggde ett spackelmonster. Men vi ska ju till sjöss i år, den här låg i bygghögen och hur svårt kan det egentligen vara? Famous last words...:-) Men vi tar det väl från början, för ett antal veckor sen:
  IMG-6564
  Kartongkonst. I den grenen har faktiskt ingen någonsin slagit Matchbox.
  IMG-6482
  Vi börjar väl med kontoret som vanligt. Det är modernt minimalistiskt inrett.
  IMG-6512
  Med lite pinnar å sånt blir det genast bättre.
  IMG-6565
  Å ännu bättre blir det med lite färg.
  IMG-6687
  Här har flygkropp och vingar blivit ihopsatta. Jag valde att jobba med dem separat ett tag, eftersom jag misstänkte att det skulle bli en del jobb med flottörer och stöttor (spoiler alert: jag fick rätt).
  IMG-6688
  IMG-6699
  Urtag för avgasrören togs upp (jag gjorde om dem sen) och positionslyktor sattes in.
  IMG-6700
  IMG-6704
  Flygkroppen växer långsamt fram. Det gick åt mycket spackel...
  IMG-6725
  IMG-6726
  IMG-6740
  IMG-6741
  ...och ännu mer på vingarna.
  IMG-6744
  Till slut blev i alla fall allt klart för målning. Tydligen var jag så otålig efter allt slipande att jag inte tog några bilder på målningen. Men eftersom jag tänkte bygga den finska He 115 (hade bara dekaler till den) så är färgerna ljusblått på undersidan samt olivgrön och svart på ovansidan. Till den ljusblåa tog jag Vallejos RLM 65, den gröna blev Tamiyas XF 58 och den svarta fick bli en blandning av svart och Vallejos RLM 72 - nåt slags mycket mörkt grågrön.
  IMG-6816
  IMG-6853
  Eftersom motorerna syns ganska väl pillade jag lite extra med dem. Satsens motorer var väl enkla så jag bytte dem mot ett par från Hellers Ju 52 (de hade även i verkligheten samma motorer, så de passar). He 115-motorerna har även ett par prominenta "tutor" (luftintag?) som jag scratchbyggde. Eftersom motorerna passar lite halvbra i motorkåporna ville jag sätta dem direkt på gondolen, så jag filade ned Matchboxmotorerna, vände på dem och använde dem som "brandväggar".
  IMG-6817
  Nya avgasrör av gjutstam, i nya spår.
  IMG-6863
  Sådär! Allt målat och färdigbyggt. Ny återstår att måla glasdelar, en del annan kompletteringsmålning samt framför allt vädring. Eftersom den finska He-115 tjänstgjorde ganska länge tänkte jag att den bör ha blivit ganska sliten. Vi får se hur mycket inspirationen räcker till...

  #1498
  Anonym
  Inaktiv

  Glasdelarna ser ju ut att vara ett litet helvete, men mycket fint bygge och imponerande mängd tålamod! 🙂

  #1503
  Anonym
  Inaktiv

  Mycket småfixande som lett till något bra. Håller med Per om glaspartiet, men det är väl bara att kämpa på.
  /F

  #1513
  Anonym
  Inaktiv

  Hade tänkt vara ute hos Ola nu men vädret bestämde annorlunda...så då lägger jag väl upp lite bilder på det färdiga resultatet istället:

  IMG-6987
  Jag maskade de gröna partierna av kabinhuven men resten målade jag som jag brukar, dvs med pensel och lite efterfix med en lagom skarp tandpetare.
  IMG-7008
  Motorerna syns riktigt bra. De där små hålen i spinnrarna var en detalj jag la till.
  IMG-7009
  Matchbox vill att man placerar radiomasten i mitten av "växthuset", på det stora målade partiet. Jag flyttade masten bakåt till korrekt position och la till radioloopen som blev över från en Ju 52 från Italeri. Riggtråd från Uschi och isolatorer av vitlim.
  IMG-7011
  Dekalerna ja - det man fick med var sex svastikor, ett gult band för flygkroppen och He 115-beteckningarna. I slutändan använde jag bara beteckningarna. Det gula bandet målades, svastikorna var för ljust blå och ersattes med överblivna från andra satser. Om man tittar noga är de på undersidan något mörkare än de övriga...He 115-beteckningarna var nära att lösas upp, men gick att använda med ett nödrop.
  IMG-7012
  Om någon av er får för er att bygga den här så se för Guds skull till att pontonerna hamnar absolut parallellt. Jag slarvade och fick ett litet h-e med stöttor och stegar som plötsligt var för korta på ena sidan och behövde förlängas och passas in individuellt. Blev dock väldigt nöjd med avgasrör och -spår, det lönar sig att göra om och göra (mer)rätt.
  IMG-7014
  IMG-7015
  IMG-7016
  IMG-7017
  Det är inte riktigt klart, jag tänkte bygga ett par små vagnar till pontonerna också. På det hela taget är jag väldigt nöjd. Tror jag att jag kommer att bygga en till? Troligtvis inte. Men det brukar jag ju säga...:-)

  #1517
  Anonym
  Inaktiv

  Mycket stilig maskin!

  #1519
  Anonym
  Inaktiv

  Bra byggt! Jag gillar dina målade skrapmärken. Jag brukar vilja ha sådana, men fegar oftast ur till sist.
  /F

  #1537
  Anonym
  Inaktiv

  En får tacke! En sak som inte syns på bild men som antagligen syns på själva modellen (i alla fall om man vet om det) är att skrapmärkena på vänster vinge är gjorda med silverfärg, de till höger med aluminium. De till höger ser något bättre ut, tyckte det blev för mycket "blänk" i silvret.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
© 2019 IPMS Uppsala. Alla rättigheter förbehållna.
Designed in: Oxygen on WordPress